Een rijkdom aan gevoelens
Een tijdje geleden belde een klant om enkele spellen te bestellen. Ook zei ze: ´Ik wil u graag heel hartelijk bedanken voor het maken van het Gevoelswereldspel, omdat dit het leven van mijn dochter heeft gered´. Ik vroeg haar om uitleg. Ze vervolgde: ´Mijn dochter was al jaren depressief en wilde geen hulp. Ze had regelmatig suïcidale gedachten. Ik voelde me heel machteloos.
Op een bepaald moment besloot ik het Gevoelswereldspel met haar te spelen, vanuit het idee ´baat het niet dan schaadt het niet´. Door het spelen van het spel ontdekte mijn dochter dat ze naast de negatieve gevoelens, die ze heel goed kende van zichzelf, ook een heleboel positieve gevoelens had. Deze laatste waren echter compleet ondergesneeuwd, ze was het contact ermee helemaal kwijt geraakt. Het besef dat ze een grote innerlijke rijkdom aan gevoelens had, veroorzaakte een ommekeer bij haar. Ze besloot hulp te gaan zoeken en in therapie te gaan. Dat traject is heel goed verlopen. Ze leidt nu alweer een hele tijd een gelukkig leven´.
Een opmerkelijk verhaal. Voor zo´n resultaat alleen al zouden wij dit spel ontwikkeld hebben! Echter de essentie van hetgeen er bij de dochter gebeurde, kom ik vaak tegen bij het werken met gevoelens. Mensen hebben de neiging zich te focussen op de sterkste gevoelens die ze hebben over de situatie waarin ze verkeren, en de andere gevoelens te ´vergeten´. Het gevolg daarvan is dat hun beleving als geheel geen afspiegeling is van hun werkelijkheid: ze komen in een soort gevoelsmatige tunnelvisie terecht. Dit is een onbewust proces. Door te vragen alle gevoelens die een situatie oproept aan de hand van de kaarten van het Gevoelswereldspel te selecteren, krijgt men weer contact met de vergeten gevoelens. Er ontstaat op deze manier een objectiever beeld van de eigen gevoelens en dat leidt vaak tot anders kijken naar een specifieke situatie.